
 

AB 474 FAQs: 
 
All information provided in this FAQ is provided for informational purposes only. Although 

every reasonable effort is made to present current and accurate information, the Nevada 

Department of Health and Human Services make no guarantees of any kind and cannot be 

held responsible or liable for any outdated or incorrect information. The information contained 

herein is not provided in the course of and does not create or constitute an attorney-client 

relationship, is not intended to convey or constitute legal or regulatory advice, an 

interpretation of law, an advisory opinion or rulemaking of any kind, and is neither a substitute 

for nor does it release you from the professional responsibility to review all the applicable law 

and, if necessary, obtain legal advice from a qualified attorney.   

Please do not act upon or rely on any such information without first seeking qualified 

professional counsel on your specific matter. The practice of medicine is highly complex and 

necessarily involves the interpretation and application of numerous statutes and regulations 

on a circumstantial basis. Accordingly, professional decisions should not be based solely 

upon these FAQs or other website communications. 

Health-related topics and legal information found herein should not be used for diagnosing 

purposes or be substituted for medical advice or legal advice. It is your responsibility to 

research the accuracy, completeness and usefulness of all opinions, services, and other 

information found on the site. The Nevada Department of Health and Human Services 

assume no responsibility or liability for any consequences resulting directly or indirectly for 

any action or inaction taken based on or made in reliance to the information found herein. 

 
When does the new controlled substance prescribing law in Nevada (AB 474) become 
effective?  
AB 474 becomes effective January 1, 2018.  (AB 474, §64.)   
   
What types of practices are exempt from the provisions of AB 474? 
AB 474 has few exemptions.  It applies to all controlled substance prescriptions written for the 
treatment of pain in humans, including prescriptions written for out-patient use.  (AB 474, §51-
64.)  It does not apply to chart orders for controlled substances ordered for administration, 
including in a hospital, emergency department, skilled nursing facility or facility of intermediate 
care (NRS 639.004).   
 
Does AB 474 apply to in-patients in a hospital?  
AB 474 does not apply to chart orders for controlled substances to be administered to in-
patients. (AB 474, §51-64.)  
  
Are hospital and stand-alone emergency departments required to comply with the 
requirements of AB 474? 



 

AB 474 applies to all practice settings where controlled substances are prescribed or dispensed 
for pain.  The requirements of AB 474 do not apply to medications ordered for administration 
to the patient on-site, including in an emergency department, a clinic or in a hospital. (AB 474, 
§51-64.)  
 
Does AB 474 apply to prescriptions written by a hospitalist for use by the patient after 
discharge? 
AB 474 applies to all prescriptions for controlled substances written for use by the patient on an 
out-patient basis.  That includes prescriptions to be filled after discharge.  (AB 474, §52-64.)  
 
Does AB 474 apply to veterinarians? 
AB 474 does not apply to veterinarians.  It applies only to prescriptions for controlled 
substances for human use.  
 
Are prescriptions for a course of treatment lasting 7 days or less exempt from the 
requirement of AB 474? 
The exception for prescriptions for 7 days or less no longer exists.  The Legislature removed that 
exception when it enacted AB 474.  (AB 474, §60.)  
 
Can a patient sign a written informed consent form as required by AB 474 as part of the 
intake process in an emergency department? 
An emergency department may provide a written informed consent form as part of its patient 
intake process. The law does not prohibit support staff from assisting the practitioner. 
However, it is the prescribing practitioner’s responsibility to obtain the informed consent prior 
to prescribing a controlled substance for pain. (AB 474, §53, 54(2).)  
 
Once the informed consent is obtained by the practitioner and signed by the patient, can it be 
transferred from one provider to another within the same practice?  
The requirements of AB 474 are directed to individual practitioners.  As such, each prescriber 
should comply with the law.  (AB 474, §52-64.)  
 
Does the bona fide practitioner/patient relationship transfer from a primary provider to a 
covering provider who works for the same organization?  
Each practitioner must establish a bona fide practitioner/patient relationship with the patient 
before writing any prescription for a controlled substance for that patient.  That relationship 
can be established through an examination in person or through telehealth as described in NRS 
639.235(4) and as further defined by NRS 629.515.  A bona fide relationship with a patient does 
not exist where the practitioner has never examined the patient or has not seen the patient in 
the last six months.  (AB 474, §52-64.)   
 
Additionally, AB 474 Section 55(1)(c) requires the practitioner to meet with the patient, in 
person or using telehealth, to review the treatment plan if the patient has used the controlled 
substance for 90 consecutive days, which may require the practitioner to examine the patient 



 

at least every 90 days for ongoing treatment, unless the practitioner has documented reasons 
for prescribing for longer periods of time.   
 
Does AB 474 apply to prescribing for acute pain related conditions? 
AB 474 does apply to prescribing for acute pain related conditions. (AB 474, §52.)   
 
Does AB 474 apply to prescriptions for controlled substances to treat diagnoses related to 
behavioral health or sleep issues? 
The new components of a valid prescription (prescriber’s DEA number, patient date-of-birth, 
ICD-10 Code and days supply) apply to every prescription for a controlled substance.  (AB 474, 
§61.)  A prescriber is also required to query the PMP before writing any new medication for a 
controlled substance and at least once every 90 days thereafter for the duration of the course 
of treatment using the controlled substance.  (AB 474, §60(1).)  The remaining requirements of 
AB 474 apply only to prescriptions where the prescriber writes the prescription for a controlled 
substance for the treatment of pain.  
 
Are prescribers who prescribe controlled substances for residents of a nursing home subject 
to the requirements of AB 474?  
If the prescription is written for outpatient use, then the patient and prescriber are subject to 
AB 474.  Nursing homes are considered out-patient facilities unless they are properly licensed 
as a skilled nursing facility or a facility for intermediate care by the Nevada Department of 
Health and Human Services. (NRS 639.004)  
 
Are prescribers who prescribe controlled substances for hospice patients subject to the 
requirements of AB 474?   
If the prescription is written for outpatient use, including for a hospice patient, the patient and 
prescriber are subject to AB 474.  (AB 474, §53.)  
 
Is the ICD-10 code sufficient to demonstrate that the prescription is for chronic pain?  
The ICD-10 code is mandated on the prescription blank.  The patient’s chart should contain 
additional information and test results to support the diagnosis and corresponding ICD-10 code 
provided on the prescription.  (AB 474, §61(2)(g).)   
 
Does AB 474 apply to a prescription for cancer pain where the clinician determines the pain is 
chronic at the time of the first prescription?   
An “initial prescription” is “a prescription originated for a new patient of a practitioner, or a 
new prescription to begin a new course of treatment for an existing patient of a practitioner.  
The term does not include any act concerning an ongoing prescription that is issued by a 
practitioner to continue a course of treatment for a new or existing patient of the practitioner.”  
(AB 474, §51.)   
 
When providing the diagnosis (ICD-10), is it sufficient to write just the code number, or does 
the practitioner also need to write out the description of that diagnosis. 



 

The practitioner needs to provide only the ICD-10 code number.  The practitioner does not 
need to write out the description of the diagnosis associated with the code. This code will be 
added the patient’s utilization report in the PMP.  
 
Is there a specified time frame for obtaining the PMP utilization report prior to writing a 
prescription?  
A practitioner shall, before issuing an initial prescription for a controlled substance and at least 
once every 90 days thereafter for the duration of the course of treatment using the controlled 
substance, obtain the patient’s PMP utilization report.  (AB §§53-57 and 60(1)(b)). The 
practitioner must review the patient’s report to become aware, before prescribing the 
controlled substance, of other controlled substances that a pharmacy or dispensing practitioner 
may have dispensed to the patient.   
 
The law does not specify a time frame within which the practitioner must review the patient’s 
PMP report, only that it must be before the practitioner prescribes the controlled substance.  
The purpose of reviewing a patient’s PMP Report, however, is to provide the practitioner with 
up-to-date information about the medications that the patient has used and may currently be 
using.  The PMP is updated daily to advance that purpose.  A report that is dated may not 
include the patient’s most current prescription information. (AB 474 §60(1)(a)-(b).   
 
For how long after writing a prescription for a controlled substance for pain is the practitioner 
required to continue to check the PMP? 
If a practitioner is treating a patient with a controlled substance and continues to prescribe the 
controlled substance, then the practitioner must check the patient’s PMP history every 90 days.  
The law specifically states that the PMP must be obtained “at least once every 90 days 
thereafter for the duration of the course of treatment using the controlled substance.”  (AB 
474, §60(1).)  Once the patient discontinues the course of treatment, there is no need to 
continue to review the patient’s PMP Report.  
 
Is a practitioner required to prescribe an opioid antagonist with every prescription for an 
opioid controlled substance? 
A practitioner does not have to issue or prescribe an opioid antagonist to the patient. The 
practitioner simply has to inform the patient that he or she can obtain an opioid antagonist in 
case of an overdose without a prescription from pharmacies that are participating in providing 
opioid antagonists without a prescription.  (AB 474, §54(2)(i).)   
 
What are the parameters for an informed consent?  
The parameters for an informed consent are set out in AB 474, §54(2).   
 
Is an informed consent required for all CS medications or just those used to treat pain? 
The law mandates an informed consent for controlled substance used to treat pain.  
 
What is the days supply that in needed on the prescription? 



 

Days supply is the fewest number of days necessary to consume the quantity of the controlled 
substance dispensed to the patient if the patient consumes the maximum dose of the 
controlled substance authorized by the prescribing practitioner. (AB 474 §7(1)(d)(1)) 
 
Does a practitioner need to "obtain" patient medical records from general practitioners or 
just the patient provided information? 
AB 474 requires the practitioner to “obtain and review a medical history of the patient.”  (AB 
474, §54(a).)  AB 474 requires the practitioner to make a good faith effort to obtain and review 
the patient’s medical records from any other provider of health care for the patient.  (AB 474, 
§54(1)(c).)  
 
If there are multiple practitioners in my practice, and each of them is listed on the pre-printed 
prescription pad, is it sufficient for each practitioner to circle his or her name? 
It is sufficient for the writing practitioner to circle his or her name to indicate who wrote the 
prescription, so long as that demarcation is clear and unambiguous.  The prescription must also 
include the practitioner’s Drug Enforcement Administration (DEA) number.  (AB 474, §61.)  
 
Does AB 474 apply to a prescription for codeine/acetaminophen (Tylenol-Codeine 3)? 
The requirements of AB 474 apply to all prescriptions for controlled substances listed in 
schedule II, III or IV written for the treatment of pain.  That includes products that contain 
codeine.  
 
Does the law apply to prescriptions written at a federal facility? 
AB 474 applies to Nevada-licensed practitioners, but the State of Nevada does not have 
authority to establish rules to be followed at facilities that fall exclusively under federal control.  
Practitioners should, however, inquire as to the policies and procedures for the facility where 
they are working as many federal facilities adopt the requirements of the state where the 
facility is located.  
 
How should a practitioner document the review of a patient’s PMP Report? 
AB 474 does not specify how a practitioner should document his or her review of the patient’s 
PMP Report.  Practitioners commonly document the review in the patient’s chart or maintain a 
copy of the PMP Report in the patient’s records.   
 
Does the State have the ability to monitor and track whether a practitioner logged in and 
checked a patient’s PMP Report before prescribing a controlled substance? 
Yes. All activity in the PMP is logged.  


